Gboma Dessi
Gboma Dessi
Gboma Dessi is a Togolese national favorite dish. Very spicy, and a marvelous blend of textures. Use good quality stewing beef, for best results. You will also want the special spice mixture, which is unique to several of the more unusual ethnic foods of Africa. Especially in Western Africa, and Togo in particular, Gbotemi spice is essential.
Ingredients:
1 lb. fresh spinach
2 lb. stewing beef (we highly suggest prime beef eye round roast), chopped into bite-sized chunks
3 yellow or white onions, peeled and sliced thin
4 large cloves garlic, peeled and chopped fine
1 tbsp. minced fresh ginger root
2 Knorr seasoning cubes (chicken or chipotle flavor – but make sure you use Knorr brand for authentic Togolese results)
5 tbsp. red palm oil (a must have ingredient, again for authentic results and flavor)
2 to 4 piri piri hot peppers, depending on tastes (these peppers are hot!)
14 oz. canned tomato sauce
1 to 2 tbsp. Gbotemi spice
salt and pepper, to taste
Directions:
In a pressure cooker with a little oil, saute an onion, a clove of garlic and ginger for 2 minutes.
Add the meat, salt, pepper and 1 cube of chicken bouillon. Cover with water.
Close the pressure cooker. Cook over high heat to build up the pressure until the first whistle.
Then reduce heat and cook for 45 minutes (or more depending on the meat and the pressure cooker).
Remove the meat from the pan, drain and place in a bowl. Keep the broth in the pot. Season the meat with gbotemi.
While the meat is cooking, wash the spinach leaves. Boil in salted boiling water for 15 minutes, then cut into thin slices.
Sauté 2 onions and 2 cloves garlic in a saucepan with remaining palm oil (or vegetable oil).
Add the tomato puree. Stir regularly for at least 15 minutes. Season with pepper, 1 cube of bouillon, hot peppers.
Add the broth to the pot. Boil over medium heat for 20-25 minutes.
Add drained spinach leaves, then meat. Simmer for at least 15-20 minutes.
Serve your Gboma Dessi while nice and hot, with some Ablo served on the side.
Gboma Dessi est un plat national préféré togolais. Très épicé, et un merveilleux mélange de textures. Utilisez du bœuf à ragoût de bonne qualité, pour de meilleurs résultats. Vous voudrez également le mélange spécial d'épices, qui est unique à plusieurs des aliments ethniques les plus inhabituels de l'Afrique. Surtout en Afrique de l'Ouest, et au Togo en particulier, l'épice Gbotemi est essentielle.
Ingrédients:
1 lb d'épinards frais
2 lb de bœuf à ragoût (nous suggérons fortement le rôti de bœuf de premier choix), haché en gros morceaux
3 oignons jaunes ou blancs, pelés et tranchés minces
4 grosses gousses d'ail pelées et hachées
1 cuillère à soupe. racine de gingembre frais hachée
2 cubes d'assaisonnement Knorr (saveur poulet ou chipotle - mais assurez-vous d'utiliser la marque Knorr pour des résultats togolais authentiques)
5 cuillères à soupe huile de palme rouge (un ingrédient incontournable, encore une fois pour des résultats et saveurs authentiques)
2 à 4 piments piri piri, selon les goûts (ces piments sont chauds!)
14 oz sauce tomate en conserve
1 à 2 cuillères à soupe. Épice de Gbotemi
sel et poivre au goût
Instructions:
Dans un autocuiseur avec un peu d'huile, sautez un oignon, une gousse d'ail et du gingembre pendant 2 minutes.
Ajouter la viande, le sel, le poivre et 1 cube de bouillon de poulet. Couvrir avec de l'eau.
Fermez l'autocuiseur. Cuire à feu vif pour faire monter la pression jusqu'au premier coup de sifflet.
Réduire ensuite le feu et laisser cuire pendant 45 minutes (ou plus selon la viande et l'autocuiseur).
Retirer la viande de la poêle, égoutter et mettre dans un bol. Gardez le bouillon dans le pot. Assaisonnez la viande avec gbotemi.
Pendant que la viande cuit, laver les feuilles d'épinards. Faire bouillir dans l'eau bouillante salée pendant 15 minutes, puis couper en fines tranches.
Faire sauter 2 oignons et 2 gousses d'ail dans une casserole avec l'huile de palme restante (ou l'huile végétale).
Ajouter la purée de tomates. Remuez régulièrement pendant au moins 15 minutes. Assaisonnez avec du poivre, 1 cube de bouillon, piments forts.
Ajouter le bouillon au pot. Bouillir à feu moyen pendant 20-25 minutes.
Ajouter les feuilles d'épinards égouttées, puis la viande. Laisser mijoter pendant au moins 15-20 minutes.
Servez votre Gboma Dessi bien au chaud, avec un Ablo servi sur le côté.
Gboma Dessi es un plato nacional favorito de Togo. Muy picante, y una maravillosa combinación de texturas. Use carne de ternera cocida de buena calidad para obtener los mejores resultados. También querrás la mezcla de especias especial, que es única para varios de los alimentos étnicos más inusuales de África. Especialmente en África occidental, y en Togo en particular, la especia de Gbotemi es esencial.
Ingredientes:
1 libra de espinaca fresca
2 lb. de ternera cocida (recomendamos un asado redondo de carne de primera calidad), picado en trozos del tamaño de un bocado
3 cebollas amarillas o blancas, peladas y en rodajas finas
4 dientes grandes de ajo, pelados y picados finos
1 cucharada. raíz de jengibre fresco picado
2 cubos de condimentos Knorr (sabor de pollo o chipotle, pero asegúrese de usar la marca Knorr para obtener resultados togoleses auténticos)
5 cucharadas aceite de palma roja (un ingrediente imprescindible, de nuevo para obtener resultados y sabor auténticos)
2 a 4 piri piri piri piri pimientos picantes, dependiendo de los gustos (¡estos pimientos están calientes!)
14 oz salsa de tomate enlatado
1 a 2 cucharadas Especia Gbotemi
sal y pimienta para probar
Direcciones:
En una olla a presión con un poco de aceite, saltee una cebolla, un diente de ajo y jengibre durante 2 minutos.
Agregue la carne, la sal, la pimienta y 1 cubo de caldo de pollo. Cubrir con agua
Cierre la olla a presión. Cocine a fuego alto para aumentar la presión hasta el primer silbido.
Luego reduzca el fuego y cocine por 45 minutos (o más dependiendo de la carne y la olla a presión).
Retire la carne de la sartén, drene y coloque en un recipiente. Mantenga el caldo en la olla. Sazone la carne con gbotemi.
Mientras la carne se cocina, lava las hojas de espinaca. Hervir en agua hirviendo con sal durante 15 minutos, luego cortar en rodajas finas.
Saltee 2 cebollas y 2 dientes de ajo en una cacerola con aceite de palma restante (o aceite vegetal).
Agregue el puré de tomate. Revuelva regularmente por al menos 15 minutos. Sazonar con pimienta, 1 cubo de caldo, pimientos picantes.
Agregue el caldo a la olla. Hierva a fuego medio durante 20-25 minutos.
Agregue las hojas de espinaca escurridas, luego la carne. Cocine a fuego lento durante al menos 15-20 minutos.
Sirve tu Gboma Dessi mientras está bueno y caliente, con algunos Ablo servidos en el lateral.
Source: https://ethnicfoodsrus.com/around-the-world-recipes/african-cuisine/togolese-cuisine/gboma-dessi/
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