Classic Gado Gado (Tofu and Vegetable Salad with Peanut Dressing)












Classic Gado Gado (Tofu and Vegetable Salad with Peanut Dressing)

Made from a medley of vegetables, tofu, eggs, prawn crackers, and topped in thick peanut sauce, “Gado Gado” delivers all the right sensations, crunchy, sweet, savoury, and tangy. This recipe delivers a dish that lives up to its Indonesian name, which is literally translated into “mix-mix”.

Cooking Time: 15mins - 30mins

Serves: 5 to 8

Total time: 30mins - 60mins

Course: Salad

Cook Method: Blanch


INGREDIENTS

50g bean sprouts (seed coats and tails discarded)
180g spinach (rinsed, tough stems discarded)
1 carrot (sliced)
100g green beans (cut into 4-5cm lengths)
¼ head cabbage (leaves separated and sliced)
2 cakes of 200g deep-fried tofu (sliced)
2 hard-boiled eggs (cut into wedges)
2 tbsp fried shallots (to garnish)
Krupuk prawn crackers (deep-fried, optional)

Peanut Sauce (dressing):

150g roasted unsalted peanuts
2 cloves garlic (peeled)
2-3 bird's-eye chilies (deseeded)
1 inch fresh galangal (peeled and sliced)
1 kaffir lime leaf
3 tbsp kecap manis (Indonesian sweet soy sauce)
½ tsp salt
500ml water
1 tsp freshly squeezed lime or lemon juice

Note: If you’d prefer a lighter dressing that tastes less herby, halve these ingredients; kaffir lime leaf, lime/lemon, kecap manis and salt. Or, if you like your salads drenched in sauce, double all the ingredients for dressing.

INSTRUCTIONS

To make the Peanut Sauce, coarsely grind the peanuts, garlic, chillies and galangal in a mortar or blender. Adding small amounts of water, just enough to keep the mixture turning.
Place the ground mixture in a saucepan with all the other dressing ingredients, except lime or lemon juice, and simmer uncovered over very low heat for about 1 hr. Stir constantly to prevent the sauce from sticking to the pot and burning. Remove from the heat and set aside.
Add the lime or lemon juice, mix well and sprinkle 1 tbsp of the fried shallots over the sauce just before serving.
In the meantime, bring a saucepan of water to a boil over medium heat, and briefly blanch the vegetables (about 30 secs for bean sprouts, 1 min for spinach, 1-2 mins for carrot, and 2-3 mins for green beans and cabbage). Remove from the heat and strain vegetables.
On a serving platter, arrange all the vegetables and top with the tofu and egg wedges. Garnish with the remaining fried shallots and drizzle the peanut sauce on top. Serve with the deep-fried krupuk on the side.


Fait à partir d'un mélange de légumes, de tofu, d'œufs, de craquelins et de sauce aux cacahuètes épaisses, le «Gado Gado» offre toutes les bonnes sensations, croquant, sucré, salé et piquant. Cette recette livre un plat à la hauteur de son nom indonésien, qui se traduit littéralement par "mix-mix".

Temps de cuisson: 15mins - 30mins

Portions: 5 à 8

Temps total: 30mins - 60mins

Cours: Salade

Méthode de cuisson: Blanchir


INGRÉDIENTS

50 g de germes de soja (les téguments et les queues jetés)
180 g d'épinards (rincés, tiges dures jetées)
1 carotte (tranchée)
100g de haricots verts (coupés en longueurs de 4-5cm)
¼ de chou de tête (feuilles séparées et tranchées)
2 gâteaux de tofu frit 200g (tranché)
2 oeufs durs (coupés en quartiers)
2 cuillères à soupe d'échalotes frites (pour garnir)
Craquelins de crevettes Krupuk (frits, facultatifs)

Sauce aux arachides (vinaigrette):

150g de cacahuètes grillées non salées
2 gousses d'ail (pelées)
2-3 piments oiseaux (épépinés)
Galanga frais de 1 po (pelé et tranché)
1 feuille de lime kaffir
3 cuillères à soupe de kecap manis (sauce soja douce indonésienne)
½ cuillère à café de sel
500 ml d'eau
1 cuillère à café de citron vert fraîchement pressé ou de jus de citron

Note: Si vous préférez une vinaigrette plus légère qui a moins de goût, réduisez ces ingrédients de moitié; feuille de lime combava, citron vert / citron, kecap manis et sel. Ou, si vous aimez vos salades trempées dans la sauce, doublez tous les ingrédients pour s'habiller.

INSTRUCTIONS

Pour faire la sauce aux arachides, broyer grossièrement les arachides, l'ail, les piments et le galanga dans un mortier ou un mélangeur. Ajouter de petites quantités d'eau, juste assez pour que le mélange tourne.
Placer le mélange dans une casserole avec tous les autres ingrédients, sauf le citron vert ou le jus de citron, et laisser mijoter à feu très doux pendant environ 1 heure. Remuez constamment pour empêcher la sauce de coller au pot et de brûler. Retirer du feu et mettre de côté.
Ajouter le citron vert ou le jus de citron, bien mélanger et saupoudrer 1 c. À soupe d'échalotes frites sur la sauce juste avant de servir.
Pendant ce temps, porter une casserole d'eau à ébullition à feu moyen et blanchir brièvement les légumes (environ 30 secondes pour les germes de soja, 1 minute pour les épinards, 1-2 minutes pour les carottes, et 2-3 minutes pour les haricots verts et chou). Retirer du feu et égoutter les légumes.
Sur un plateau de service, disposer tous les légumes et garnir de tofu et de quartiers d'œufs. Garnir avec les échalotes frites restantes et arroser la sauce aux arachides. Servir avec le krupuk frit sur le côté.


Hecho de un popurrí de verduras, tofu, huevos, galletas de gambas y cubierto con una espesa salsa de maní, "Gado Gado" ofrece todas las sensaciones correctas, crujientes, dulces, sabrosas y agridulces. Esta receta ofrece un plato que hace honor a su nombre en Indonesia, que se traduce literalmente en "mix-mix".

Tiempo de cocción: 15 minutos - 30 minutos

Sirve: de 5 a 8

Tiempo total: 30 minutos - 60 minutos

Curso: Ensalada

Método Cook: Blanch


INGREDIENTES

50g de brotes de soja (se descartan los escudos y las semillas)
180 g de espinaca (enjuagados, tallos resistentes descartados)
1 zanahoria (en rodajas)
100 g de judías verdes (cortadas en longitudes de 4-5 cm)
¼ cabeza de repollo (hojas separadas y rebanadas)
2 tortas de 200 g de tofu frito (en rodajas)
2 huevos duros (cortados en cuñas)
2 cucharadas de chalotes fritos (para decorar)
Galletas de gambas Krupuk (fritas, opcional)

Salsa de maní (aderezo):

150g de cacahuetes tostados sin sal
2 dientes de ajo (pelados)
2-3 chiles ojo de pájaro (sin semillas)
Galangal fresco de 1 pulgada (pelado y rebanado)
1 hoja de lima kaffir
3 cucharadas de kecap manis (salsa de soja dulce de Indonesia)
½ cucharadita de sal
500ml de agua
1 cucharadita de jugo de limón o lima recién exprimido

Nota: Si prefiere un aderezo más ligero que sabe menos herby, reduzca a la mitad estos ingredientes; hojas de lima kaffir, lima / limón, manis kecap y sal. O, si le gustan las ensaladas empapadas en salsa, duplique todos los ingredientes para vestirse.

INSTRUCCIONES

Para hacer la salsa de maní, muele toscamente los cacahuates, el ajo, los chiles y la galanga en un mortero o licuadora. Agregando pequeñas cantidades de agua, solo lo suficiente para mantener la mezcla girando.
Coloque la mezcla molida en una cacerola con todos los demás ingredientes del aderezo, excepto el jugo de lima o de limón, y cocine a fuego lento sin tapar a fuego muy lento durante aproximadamente 1 hora. Revuelva constantemente para evitar que la salsa se pegue a la olla y se queme. Sáquelo del fuego y apártelo.
Agregue el jugo de lima o limón, mezcle bien y espolvoree 1 cucharada de los chalotes fritos sobre la salsa justo antes de servir.
Mientras tanto, ponga a hervir una olla de agua a fuego medio y pula brevemente las verduras (aproximadamente 30 segundos para los brotes de soja, 1 minuto para las espinacas, 1-2 minutos para la zanahoria y 2-3 minutos para las judías verdes y repollo). Retire del fuego y cuele las verduras.
En un plato de servir, arregle todas las verduras y cubra con el tofu y las rodajas de huevo. Adorne con los chalotes fritos restantes y rocíe la salsa de maní en la parte superior. Sirva con el krupuk frito a un lado.


Source: https://asianinspirations.com.au/recipe/classic-gado-gado-tofu-and-vegetable-salad-with-peanut-dressing/






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