Black risotto









Black risotto

Black risotto (Crni rižot) or cuttlefish risotto is a type of seafood rice dish and one of the tastiest Croatian recipes. It is an absolute must-try when in Croatia, and you can find it in almost all restaurants from Rovinj to Dubrovnik. It is quite easy to prepare, so just follow these simple steps and prepare this tasty Croatian dish for your family and friends.

Ingredients

300 g rice
500 g squid or cuttlefish
250 g gamberetti (optional)
2 sacs of squid ink
2 garlic cloves
2 onions
2 dl red wine
700 ml fish stock
1 tbs chopped fresh parsley
Extra virgin olive oil
Salt and Pepper
Parmesan cheese

Preparation

Remove innards from squid by pulling tentacles from the body and carefully remove the ink sac. Place the sacs in a glass with some extra virgin olive oil.
Remove the skin, wings, backbone, and eyes. Wash and cut the squid into smaller pieces (1cm).
Heat the olive oil in a large skillet with high sides and add the finely chopped onion and garlic. Cook shortly until golden brown, then add the squid bits.
Cook for ca 2 minutes, tossing occasionally, then add the wine.
When wine evaporates, add the rice and cook, stirring constantly until it turns opaque.
Gradually add the stock and cook over medium heat, stirring occasionally.
After 5 minutes, add squid ink, stir well and proceed by adding the rest of fish stock.
When the rice is cooked, remove from the fire, add parsley and season with salt and pepper.
Serve with parmesan cheese.


Le risotto noir (Crni rižot) ou risotto de seiche est un type de plat de riz aux fruits de mer et l'une des recettes croates les plus savoureuses. C'est un must absolu en Croatie, et vous pouvez le trouver dans presque tous les restaurants de Rovinj à Dubrovnik. Il est assez facile à préparer, il suffit de suivre ces étapes simples et de préparer ce délicieux plat croate pour votre famille et vos amis.

Ingrédients

300 g de riz
500 g de calmars ou de seiches
250 g gamberetti (facultatif)
2 sacs d'encre de calmar
2 gousses d'ail
2 oignons
2 dl de vin rouge
700 ml de bouillon de poisson
1 cuillère à soupe de persil frais haché
Huile d'olive extra vierge
Sel et poivre
parmesan

Préparation

Retirer les viscères du calamar en tirant les tentacules du corps et retirer délicatement le sac d'encre. Placez les sacs dans un verre avec de l'huile d'olive extra vierge.
Enlevez la peau, les ailes, la colonne vertébrale et les yeux. Laver et couper le calamar en petits morceaux (1cm).
Faire chauffer l'huile d'olive dans une grande poêle avec les hauts côtés et ajouter l'oignon finement haché et l'ail. Cuire peu de temps jusqu'à coloration dorée, puis ajouter les morceaux de calmars.
Faites cuire pendant 2 minutes, en remuant de temps en temps, puis ajoutez le vin.
Lorsque le vin s'évapore, ajouter le riz et cuire en remuant constamment jusqu'à ce qu'il devienne opaque.
Ajouter graduellement le bouillon et cuire à feu moyen en remuant de temps en temps.
Après 5 minutes, ajoutez de l'encre de calmar, remuez bien et continuez en ajoutant le reste du bouillon de poisson.
Lorsque le riz est cuit, retirer du feu, ajouter le persil et assaisonner de sel et de poivre.
Servir avec du parmesan.


Risotto negro (Crni rižot) o risotto de sepia es un tipo de plato de arroz marinero y una de las recetas croata más sabrosas. Es imprescindible probarlo en Croacia, y puedes encontrarlo en casi todos los restaurantes desde Rovinj hasta Dubrovnik. Es bastante fácil de preparar, así que solo sigue estos sencillos pasos y prepara este sabroso plato croata para tu familia y amigos.

Ingredientes

300 g de arroz
500 g de calamar o sepia
250 g gamberetti (opcional)
2 sacos de tinta de calamar
2 dientes de ajo
2 cebollas
2 dl de vino tinto
700 ml de stock de peces
1 cucharada de perejil fresco picado
Aceite de oliva virgen extra
Sal y pimienta
queso parmesano

Preparación

Retire las entrañas del calamar tirando de los tentáculos del cuerpo y retire con cuidado el saco de tinta. Coloque los sacos en un vaso con un poco de aceite de oliva virgen extra.
Retire la piel, las alas, la columna vertebral y los ojos. Lave y corte el calamar en trozos más pequeños (1 cm).
Caliente el aceite de oliva en una sartén grande con lados altos y agregue la cebolla y el ajo finamente picados. Cocine un poco hasta que estén doradas, luego agregue los trozos de calamar.
Cocine por alrededor de 2 minutos, revolviendo ocasionalmente, luego agregue el vino.
Cuando el vino se evapora, agregue el arroz y cocine, revolviendo constantemente hasta que se vuelva opaco.
Poco a poco agregue el caldo y cocine a fuego medio, revolviendo de vez en cuando.
Después de 5 minutos, agregue tinta de calamar, mezcle bien y proceda agregando el resto de caldo de pescado.
Cuando el arroz esté cocido, retirar del fuego, agregar el perejil y sazonar con sal y pimienta.
Sirve con queso parmesano.



Source: https://www.welcome-to-croatia.com/traditional-croatian-recipes/

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