Marinated Shrimps






Marinated Shrimps

Belimbing wuluh are small, sour carambola fruits which grow abundantly in house gardens throughout Indonesia and other parts of Southeast Asia. They add a delicous tang to this North Sumatran salad, although tamarind may also be used instead.

Cooking Time: < 15mins

Serves: 3 to 4

Total time: 15mins - 30mins

Course: Main

Cook Method: Pan-Fry

INGREDIENTS

700g large fresh shrimp
1lt water
2 red finger-length chillies (deseeded)
4 shallots (peeled)
2 belimbing wuluh (carambola) or 2 tbsp tamarind juice
sprigs of fresh parsley or coriander leaves (cilantro) (to garnish)
bottled sweet chilli sauce (to serve)

INSTRUCTIONS

Bring the shrimps and water to a boil in a large saucepan. Immediately reduce the heat and simmer for 2-3 mins until the shrimp turns pink. Quickly drain and plunge the shrimps into a basin of iced water for 30 secs to stop the cooking. Drain, peel and devein the shrimp. Transfer to a serving platter and set aside.
Grind the chillies, shallots and belimbing or tamarind juice to a smooth paste in a mortar or blender. Add a little lime or lemon juice for a more sour taste if desired. Set aside.
Add the ground paste to the shrimp and toss gently until well coated.
Garnish with parsley or coriander leaves, and serve with a small bowl of sweet chilli sauce on the side.


Belimbing wuluh sont de petits fruits caramboles qui poussent abondamment dans les jardins de la maison dans toute l'Indonésie et d'autres parties de l'Asie du Sud-Est. Ils ajoutent une touche délicieuse à cette salade du nord de Sumatra, bien que le tamarin puisse également être utilisé à la place.

Temps de cuisson: <15 minutes

Portions: 3 à 4

Temps total: 15mins - 30mins

Cours: Principal

Méthode de cuisson: Pan-Fry

INGRÉDIENTS

700g de grosses crevettes fraîches
1lt d'eau
2 piments rouges (épépinés)
4 échalotes (pelées)
2 wuluh d'élagage (carambole) ou 2 cuillères à soupe de jus de tamarin
brins de feuilles fraîches de persil ou de coriandre (coriandre) (pour garnir)
sauce chili douce en bouteille (pour servir)

INSTRUCTIONS

Porter les crevettes et l'eau à ébullition dans une grande casserole. Réduire immédiatement le feu et laisser mijoter 2-3 minutes jusqu'à ce que la crevette vire au rose. Égoutter rapidement et plonger les crevettes dans un bassin d'eau glacée pendant 30 secondes pour arrêter la cuisson. Égoutter, peler et déveiner les crevettes. Transférer dans un plat de service et réserver.
Broyer les piments, les échalotes et le jus d'amadou ou de tamarin en une pâte lisse dans un mortier ou un mélangeur. Ajouter un peu de citron vert ou de jus de citron pour un goût plus aigre si désiré. Mettre de côté.
Ajouter la pâte moulue à la crevette et mélanger délicatement jusqu'à ce qu'elle soit bien enrobée.
Garnir de feuilles de persil ou de coriandre et servir avec un petit bol de sauce chili douce sur le côté.


Belimbing wuluh son frutas pequeñas y amargas de carambola que crecen abundantemente en los jardines de las casas en toda Indonesia y otras partes del sudeste asiático. Añaden un sabor delicioso a esta ensalada de Sumatra del Norte, aunque también se puede usar tamarindo.

Tiempo de cocción: <15 minutos

Sirve: de 3 a 4

Tiempo total: 15 minutos - 30 minutos

Curso: Principal

Método de cocción: Pan-Fry

INGREDIENTES

700g camarones frescos grandes
Agua 1lt
2 chiles rojos de la longitud de un dedo (sin sacar)
4 chalotes (pelados)
2 belimbing wuluh (carambola) o 2 cucharadas de jugo de tamarindo
ramitas de perejil fresco o hojas de cilantro (cilantro) (para adornar)
salsa de chile dulce embotellada (para servir)

INSTRUCCIONES

Llevar los camarones y el agua a ebullición en una cacerola grande. Reduzca inmediatamente el fuego y cocine a fuego lento durante 2-3 minutos hasta que el camarón se ponga rosado. Drene rápidamente y sumerja los camarones en un recipiente con agua helada durante 30 segundos para detener la cocción. Escurrir, pelar y desvelar el camarón. Transfiera a un plato de servir y reserve.
Moler los chiles, chalotes y jugo de tamarindo o belimbing a una pasta suave en un mortero o licuadora. Agregue un poco de jugo de lima o limón para un sabor más agrio si lo desea. Dejar de lado.
Agregue la pasta molida al camarón y mezcle suavemente hasta que esté bien cubierto.
Adorne con perejil o hojas de cilantro, y sirva con un tazón pequeño de salsa de chile dulce en el costado.


Source: https://asianinspirations.com.au/recipe/marinated-shrimps/

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