Yuca al Mojo de Ajo (Cassava with Garlic Sauce)
Yuca al Mojo de Ajo (Cassava with Garlic Sauce)
Prep Time 10 mins
Cook Time 15 mins
Total Time 25 mins
Servings: 4 people
A simple, humble dish that you can easily find on any roadside stand in the Dominican Republic, it combines the delicate flavor of yuca, with a strongly flavored sauce that you'll love too.
Ingredients
• 2.5 lb [1.1kg] of fresh yuca (cassava) peeled, chopped, washed
• 1.5 tsp [9g] of salt
• 6 cups [1.5l] of water
• Ingredients for the Mojo de Ajo
• 6 tbsp olive oil
• 1 head [50g] of garlic minced
• 6 tbsp [12g] of freshly minced parsley
• 6 tbsp of bitter orange juice (or lime juice)
• 1/2 tsp [3g] salt (or more, to taste)
• 1/2 tsp [1.1g] of freshly cracked pepper (or more, to taste)
Instructions
How to boil yuca
Place yuca into a medium-sized pot. Pour in water and add salt. Simmer over medium heat for 10-15 minutes, or until tender (test by poking with a fork). Remove the yuca from the water.
How to make Mojo de Ajo
While the yuca is boiling, heat the oil in small saucepan over very low heat. Stir in the garlic.
Cover and simmer for 5 minutes. Remove from the heat and cool to room temperature.
Mix in parsley, bitter orange juice, salt and pepper. Taste and season with more salt and pepper if you find it necessary.
How to serve
Serve yuca warm with Mojo de Ajo on the side. Best with fried longaniza or chicharron.
Notes & Nutrition Facts
This recipe is often prepared using raw garlic. I find that it overpowers the mild, delicate taste of yuca, so I prefer to gently cook the garlic to tame it just enough so that it works well with the yuca.
Temps de préparation 10 minutes
Temps de cuisson 15 minutes
Temps total 25 minutes
Portions: 4 personnes
Un plat simple et humble que vous pouvez facilement trouver sur n'importe quel stand en bordure de route en République dominicaine, il combine la saveur délicate du yuca, avec une sauce fortement aromatisée que vous adorerez aussi.
Ingrédients
• 2,5 lb [1,1 kg] de yuca frais (manioc) pelés, hachés, lavés
• 1,5 c. À thé [9 g] de sel
• 6 tasses [1,5l] d'eau
Ingrédients pour le Mojo de Ajo
• 6 c. À soupe d'huile d'olive
• 1 tête [50g] d'ail émincé
• 6 c. À soupe [12g] de persil fraîchement haché
• 6 c. À soupe de jus d'orange amère (ou jus de citron vert)
• 1/2 cuillère à thé [3g] de sel (ou plus, de goûter)
• 1/2 cuillère à café [1.1g] de poivre fraîchement fissuré (ou plus, au goût)
Instructions
Comment faire bouillir le yuca
1. Placez le yuca dans un pot de taille moyenne. Verser dans de l'eau et ajouter du sel. Laisser mijoter à feu moyen pendant 10 à 15 minutes, ou jusqu'à ce qu'ils soient tendres (faire un test avec une fourchette). Retirez le yuca de l'eau.
Comment faire Mojo de Ajo
1. Pendant que le yuca fait bouillir, chauffer l'huile dans une petite casserole à feu très faible. Incorporer l'ail. Couvrir et laisser mijoter pendant 5 minutes. Retirer de la chaleur et refroidir à la température ambiante.
2. Mélanger dans le persil, le jus d'orange amère, le sel et le poivre. Goûtez et assaisonnez avec plus de sel et de poivre si vous le jugez nécessaire.
Comment servir
1. Servez le yuca chaud avec Mojo de Ajo sur le côté. Meilleur avec longaniza ou chicharron frit.
Notes et faits nutritionnels
Cette recette est souvent préparée en utilisant de l'ail cru. Je trouve qu'il domine le goût doux et délicat du yuca, alors je préfère cuisiner doucement l'ail pour le dompter juste pour que ça fonctionne bien avec le yuca.
Tiempo de Preparación 10 mins
Tiempo de cocción 15 mins
Tiempo total 25 mins
Porciones: 4 personas
Un plato sencillo y humilde que se puede encontrar fácilmente en cualquier puesto de carretera en la República Dominicana, que combina el delicado sabor de la yuca, con una salsa fuertemente sabor que te encantará también.
Ingredientes
• 2.5 lb [1.1kg] de yuca fresca (yuca) pelada, picada, lavada
• 1,5 cucharaditas de sal [9 g]
• 6 tazas [1.5l] de agua
Ingredientes para el Mojo de Ajo
• 6 cucharadas de aceite de oliva
• 1 cabeza [50 g] de ajo picado
• 6 cucharadas [12 g] de perejil fresco picado
• 6 cucharadas de jugo de naranja amarga (o jugo de lima)
• 1/2 cucharadita de sal [3g] (o más, a gusto)
• 1/2 cucharadita de [1.1g] de pimienta recién craqueada (o más, a gusto)
Instrucciones
Cómo hervir yuca
1. Coloque yuca en una olla de tamaño mediano. Vierta el agua y agregue sal. Hierva a fuego medio durante 10-15 minutos, o hasta que esté tierna (prueba picar con un tenedor). Retire la yuca del agua.
Cómo hacer Mojo de Ajo
1. Mientras la yuca esté hirviendo, caliente el aceite en una cacerola pequeña a fuego muy bajo. Incorporar el ajo. Cubra y cocine a fuego lento durante 5 minutos. Retirar del fuego y enfriar a temperatura ambiente.
2. Mezcle el perejil, el jugo de naranja amarga, la sal y la pimienta. Pruebe y sazone con más sal y pimienta si lo considera necesario.
Cómo servir
1. Servir yuca caliente con Mojo de Ajo en el lateral. Mejor con longaniza frita o chicharron.
Notas y Datos Nutricionales
Esta receta se prepara a menudo con ajo crudo. Me parece que domina el sabor suave y delicado de yuca, así que prefiero cocinar suavemente el ajo para domarlo lo suficiente para que funcione bien con la yuca.
Source: https://www.dominicancooking.com/19698-yuca-al-mojo-de-ajo-cassava-garlic-sauce.html
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